Καλέντουλα ἄγρια (Calendula arvensis)
Τὰ φύλλα της τρώγονται ὠμὰ ἢ
βρασμένα. Τὰ πορτοκαλί πέταλα τῶν λουλουδιῶν, χρησιμοποιοῦνται ὡς ὑποκατάστατο
κρόκου, γιὰ χρωματισμὸ βούτυρου, τυριοῦ, καὶ σὲ πιάτα μὲ ρύζι.
Τὰ ἄνθη ὁλόκληρα ἢ μόνο τὰ πέταλα
ἔχουν σπουδαῖες φαρμακευτικὲς ἰδιότητες. Τὸ τσάι τους χρησιμοποιεῖται ὡς
ἀντιφλεγμονῶδες, ἀντισπασμωδικό, χωνευτικό, γιὰ τὴ γαστρίτιδα καὶ τὸ ἔλκος, γιὰ
τὴν τόνωσι τῆς κυκλοφορίας τοῦ αἵματος. Ἐξωτερικὰ ὡς ἐκχύλισμα καὶ κομπρέσα
βοηθᾶ πολὺ σὲ κάθε εἴδους δερματικὰ προβλήματα. Εἶναι ἐξαιρετικὸ ἐπουλωτικὸ καὶ
ἀντισηπτικὸ καὶ μπορεῖ νὰ χρησιμοποιηθεῖ σὲ ἐγκαύματα, τσιμπήματα ἐντόμων,
πληγές, φλεβίτιδα, ἔκζεμα.
Τὰ λουλούδια ἂν τὰ βράσουμε,
μποροῦν νὰ δώσουν μιὰ κίτρινη βαφή.
Σὲ ἄτομα ἀλλεργικὰ στὴν μαργαρίτα
μπορεῖ νὰ προκαλέσει ἀλλεργικὴ ἀντίδρασι.
Βιβλιογραφία
1)Παπούλιας Θανάσης, Τὰ ἄγρια
φαγώσιμα χόρτα, Ἐκδόσεις Ψύχαλου, 2006.
2)www.
pfaf. org/user/Plant.aspx?LatinName=Calendula+officinalis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου